sâmbătă, 5 februarie 2011

Ce ne face fericiţi? - Surse psihologice de wellness


Când spui "psiholog" te gândeşti la o persoană care scoate pe cineva dintr-o stare negativă. Dar, aşa cum arătam în articolul Psihologia fericirii menirea psihologului este şi de a căuta ce îi face pe oameni fericiţi. În seara de 3 februarie pe care am petrecut-o în „La Bibliotheque” (citeşte aici despre ce e vorba) am cautat sursele fericirii, impreuna cu invitatele la eveniment.

Am împărţit sursele de wellbeing în două mari categorii: cele care ne conferă bunăstare pe termen scurt şi cele profunde, de care depinde fericirea pe termen lung şi împlinirea noastră ca oameni.

Stropii de fericire
Dacă e să ne gândim ce ne face să ne simţim bine în câteva momente, identificăm câteva surse la îndemâna oricui:
• Plăcerile vieţii – o prăjitură, o plimbare, un compliment, o şedinţă de masaj.
• Relaxarea – fiecare dintre noi ar trebui să cunoască şi să practice măcar o dată pe zi o tehnică de relaxare. Mai ales în mediul urban aceasta devine un „must have”, o deprindere de viaţă sine qua non – în caz contrar stresul şi bolile asociate lui ne pot acapara.
• Umorul – dacă vrei să afli mai multe despre efectele umorului, citeşte Umorul - doctorul invizibil şi convinge-te de aceste efecte la Pagina de umor!
• Frumuseţea – este o hrană pentru suflet, indiferent că admiri un chip frumos, te delectezi cu un peisaj sau cu o operă de artă, ori te laşi purtat de o muzică sublimă. Frumuseţea are darul să te readucă la speranţă, la încântare şi la propriul suflet.
• Jocurile – din când în când ai nevoie să redevii copil pentru a te împrospăta mental şi emoţional. Starea de joc păstrează mintea flexibilă şi amplifică emoţiile pozitive. Ieşi din tipare, te amuzi, greşeşti fără să te superi, îi cunoşti pe ceilalţi şi experimentezi lumea în mod plăcut, fără a o mai lua atât de în serios.
• Exercitii fizice – se ştie deja, când facem sport secretăm endorfine, celebrii hormoni ai fericirii. Starea de bine generată de mişcarea fizică diminuează anxietatea şi conferă încredere în sine.

Dar ce ne face fericiţi pe termen lung?

Din păcate, societatea actuală nu ne învaţă să căutăm mai adânc, ci ne deprinde să nemulţumim cu asemenea bucurii de moment, în timp ce laturile importante ale vieţii rămân neexplorate, iar întrebările ei esenţiale rămân adesea fără răspuns – iar căutarea a ceea ce ne face cu adevărat fericiţi este lăsată în grija fiecăruia dintre noi. Doar foarte recent psihologii s-au lansat în identificarea surselor de fericire durabilă. Iată ce-au aflat:

• Autocunoaşterea şi auto-actualizarea: adică a conştientiza care sunt valorile după care mă conduc şi a-mi trăi viaţa conform lor (deci nu după valori impuse de alţii), a-mi cunoaşte talentele şi preferinţele, a-mi transpune în faptă calităţile pentru a aduce o contribuţie şi astfel a-mi împlini „legenda personală” (dupa cum spune Coelho).
• Relaţia de iubire – în care esenţiale sunt trei „ingrediente”: intimitatea afectivă (iubesc şi mă simt iubit), pasiunea (atracţia erotică) şi angajamentul (ceea ce construim împreună – fie că e vorba de o căsnicie, a face un copil, a construi un vis, a elabora şi a demara un proiect etc. – pe scurt, ce direcţie dăm actiunilor cuplului).
• Prietenia – e o sursă de fericire pe termen lung, din motive lesne de înţeles.
• Angajamentul: profunzimea implicării în familie, muncă, dragoste şi hobby-uri.
• Altruismul: Dăruirea ne face să ne simţim bine pentru că ne conferă sentimentul unui scop, al unui rost.
• Sensul: folosirea calităţilor personale pentru a servi unui scop mai vast – ce semnificaţie dai vieţii tale şi modului în care trăieşti, pentru ce anume îţi dedici energiile, cu ce anume contribui la evoluţia vieţii.
• Recunoştinţa – faptul de a se gândi în fiecare zi, timp de câteva minute pentru ce anume eşti recunoscător Vieţii a scos oameni din depresie. Dar nu e nevoie să ajungi depresiv pentru a conştientiza cât de multe lucruri le primim fără efort, câte daruri primim de la Viaţă şi considerăm că ni se cuvin!
• Cine sunt eu – cunoaşterea de Sine în sensul spiritual al termenului este o sursă inepuizabilă de echilibru, pace şi fericire. Acum câteva zile unui coleg de-al meu i s-a născut un băieţel, aşa încât proaspătul tată s-a dus să-l înregistreze la starea civilă. Am realizat atunci (pentru a câta oară?) că aproape toţi trăim în lumea asta fără a şti cine suntem de fapt. Băieţelul nou născut exista şi înainte să i se dea numele de Alex. Dar după câteva zile de la naştere i se dă numele de Alex şi toată viaţa el va spune: „Eu sunt Alex”, dar el e mult mai mult decât o înşiruire de litere!
Aşa începe Căutarea de Sine…

Închei cu un vechi proverb chinez care sintetizeaza ceea ce tocmai am spus:
Dacă vrei fericire pentru o oră, trage un pui de somn.
Dacă fericire pentru o zi, du-te la pescuit.
Dacă vrei fericire pentru un an, moşteneşte o avere.
Dacă vrei fericire pentru o viaţă, ajută pe cineva.
Dacă vrei fericire pentru totdeauna, află cine eşti!