luni, 25 octombrie 2010

Cum să creşti un copil creativ


Nevoia de creativitate
Poate te întrebi de ce are nevoie copilul tău de creativitate – şi nu mă refer doar la faptul că ştie să picteze pereţii sau are talent la muzică, ci la abilitatea de a genera noul din te miri ce. Aşa că răspunsul devine evident: trăim într-o lume în care schimbările se succed cu o viteză uimitoare, astfel încât avem mai mult ca oricând nevoie să ne dezvoltăm capacitatea de adaptare la noi şi noi experienţe.

Devine imperios necesar să ne flexibilizăm schemele de acţiune şi de interacţiune cu ceilalţi pentru a putea face faţă unui mediu atât de nestatornic. Cu cât mai de timpuriu, cu atât mai bine. Aşa că, dacă vrei să-ţi susţii copiii şi să-i pregăteşti adecvat pentru viitor, cultivarea creativităţii lor devine indispensabilă.

Prin actele creative puiul tău îşi dezvoltă curajul şi dobândeşte mai multă încredere în el. Creând, copilul îşi conştientizează şi conturează interesele şi aptitudinile, se diferenţiază de ceilalţi, îşi defineşte unicitatea. Cât e mic, e fericit să fie flexibil, spontan şi să experimenteze lucruri noi. Iar dacă acum îi antrenezi creativitatea, la vârsta adultă va avea de beneficiat în toate domeniile – personal, relaţional, profesional etc.

Iată ce ai de făcut:

Fii independent şi activ!
Eşti modelul numărul 1 pentru cel mic, eroul lui. În consecinţă, dacă vrei să fii părintele unui… viitor Einstein, nu-ţi bloca emoţiile. Trăieşte cât mai în acord cu ceea ce simţi - fără a te preocupa excesiv de „imaginea” pe care trebuie să o afişezi - cultivă interese diverse, atât în casă, cât şi în afara ei. Practică-ti hobby-urile, citeşte, informează-te, fii curios şi interesat de ce se petrece în jurul tău. Copilul tău va primi astfel mesajul că toate aceste activităţi sunt importante şi le va duplica în propriile lui acţiuni.

Redevino copil!
Brâncuşi spunea că „atunci când am încetat să mai fim copii am murit de mult”. Iar Einstein a răspuns la întrebarea „Ce înseamnă geniul?” … scoţând limba!!! Aşa că… joacă-te cu cei mici! Beneficiile sunt multiple - de ambele părţi. Ei se bucură sa te aibă alături. Simt că sunt importanţi, că înseamnă ceva pentru mama sau tata. In joc, lasă-i să-ţi spună cum văd ei lucrurile. Poţi avea surprize minunate şi vă puteţi amuza copios împreună. În plus, adultului obosit din tine care vine acasă după opt ore de muncă istovitoare îi va prinde foarte bine o astfel de metodă de „relaxare activă”.

Intimitate şi încredere
Nu-l controla obsesiv. Doar arată-i când greşeşte şi utilizează erorile pe care le face ca oportunităţi de a-l învăţa câte ceva despre viaţă. Respectă-i spaţiul personal, nu da buzna în camera lui. Protejează-i intimitatea – are nevoie de ea pentru a genera noul. Nu-l cicăli. De obicei, părinţii îşi cicălesc copiii pentru că se tem de consecinţele acţiunilor acestora. Nu te îngrijora excesiv când el/ea îşi asumă riscuri. Pe măsură ce creşte, învaţă-l să-şi asume tot mai mult responsabilitatea pentru ceea ce face. În felul acesta, el îşi măsoară forţele de a se adapta la diferite cerinţe.

Valori în loc de reguli
Copilul tău are nevoie de reguli ca să-şi formeze o structură mentală care să-i permită adaptarea la lume. Important este ca aceste reguli să nu fie prea multe, iar copilul să aibă totuşi spaţiu pentru a putea găsi singur soluţii şi a avea iniţiative, fără a se teme de posibile consecinţe negative. Încă din 1987 studiile asupra copiilor creativi au arătat că părinţii acestora impuneau doar câteva reguli ce trebuiau respectate cu stricteţe, cum ar fi cele legate de numărul de ore de studiu sau ora de culcare. În schimb, ofereau un set de valori clare care să îi ajute pe copii să distingă între bine şi rău şi se comportau ei înşişi în acord cu ele. Cei mici puteau astfel să aleagă singuri cele mai adecvate comportamente conform acelui set de valori. Surprinzător, părinţii copiilor înalt creativi au observat că aveau extrem de puţine probleme cu disciplina.

Realizări în loc de note
Învaţă sa apreciezi calităţile copilului şi nu notele cu care e evaluat. Dacă pui notele mai presus de orice, micul elev va concluziona că valoarea sa se limitează la note, aşa că notele mici îl vor inhiba şi speria. Ori, teama şi creativitatea sunt incompatibile. Teresa Amabile, specialist în domeniul creativităţii, arată că: „Părinţii copiilor creativi au o adâncă evlavie fata de realizările copiilor lor. Ei îşi încurajează copiii sa facă tot ce se poate pentru a duce la capăt şi a realiza lucruri deosebite.”

Respect pentru pitici
Copiii creativi au în general părinţi care îi respectă ca individualităţi distincte, unice, ceea ce îi ajută pe copii să-şi dezvolte stima de sine şi încrederea în capacităţile proprii. Cei mici au tendinţa de a copia inconştient atitudinea pe care o avem faţă de ei. Dacă îi neglijezi, cand vor deveni adulţi se vor neglija. Dacă îi vei proteja excesiv vor ajunge să considere că lumea e un loc periculos şi că au nevoie mereu de cineva mai puternic să le fie în preajmă ca să se descurce în viaţă. Dacă ai încredere în ei, vor avea şi ei. Dacă îi respecţi, se vor respecta.

Râzi!
Cu copilul, nu de el. A face haz de necaz şi a nu lua totul prea în serios, a şti să râzi de tine şi de limitele tale te ajută să vezi dincolo de situaţia în care te afli şi să te adaptezi mai eficient la ea. În plus, umorul provine din asociaţii neobişnuite de idei care schimbă perspectiva şi piticul tău va profita de ele pentru a-şi dezvolta spontaneitatea. Studiile de specialitate arată că părinţii copiilor creativi glumesc des, se joacă, se amuză şi construiesc momente în care toată familia „dă în mintea copiilor”.
Adică, dau jos măştile şi se bucură pur si simplu de viaţă! Ceea ce vă doresc tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu